Izlečite kandidu ovim čajem

Kandidijaza se javlja u situacijama kada je organizam oslabljen, a razlozi slabljenja organizma jesu bolesti ili zloupotreba lekova.

Među njima se izdvajaju:

– trudnoća – usled promene u koncentraciji hormona
– menstruacija – usled ogoljavanja sluzokože materice, materica biva podložna uticaju štetne kandide
– zloupotreba lekova – najčešće se radi o antibioticima, kandidijaza nastaje kada usled dugotrajne upotrebe antibiotika, organizam postaje otporan na bilo koje medikamente, što uzrokuje pad imuniteta i nastanak kandidijaze
– upotreba kontracepcije – kontraceptivne pilule menjaju odnos hormona i podlažu organizam dejstvu kandide
– manično pranje polnog organa – ovo se često dešava kod osoba sa opsesivno kompulsivnom sindromom po nekoliko puta dnevno pere genitalije sapunom. Sapun uništava zdrave mikroorganizme koji su zaštitni i sprečavaju genitalije da obole od parazita.
– dijabetes – kao kasnija komplikacija, javlja se pad imuniteta, a velika količina šećera u organizmu predstavlja odličnu sredinu za razvoj mikrobioloških infekcija ( paraziti i bakterije se hrane glukozom )
– Gojaznost – odnosi se na osobe koje imaju pregibe masnih naslaga, između tih naslaga nema kiseonika, tako da se mikroorganizmi pospešuju da stvaraju infekcije. Kandidijaza pregiba sala se karakteriše otokom i velikom vlažnošću.

Simptomi mogu biti izraženi manje ili više u odnosu na stanje imunog sistema. Na ženskom urinarnom traktu, najčešće se javlja:
– svrab i iritacija vagine i tkiva oko vagine ( vulve )
– osećaj gorenja i žarenja, posebno tokom seksualnog odnosa ili tokom mokrenja
– crvenilo i otok vulve
– bol u vagini i curenje gnoja
– pojava tačkica po vagini
– povećana količina sekreta
– jak, oštar, neprijatni miris nalik na sir

Ukoliko se kandidijaza javi kod muškarca, bolest često prolazi bez simptoma. Simptomi u blažem obliku koji se mogu javiti jesu bele tačkice na glaviću polnog organa i curenje sekreta, pogotovo nakon čina mokrenja.
Kada se kandidijaza javi na koži prstiju – prostori između prstiju su crveni, sa belim naslagama, vlažna je, oporog mirisa i jako svrbi.

Ukoliko je kandida zahvatila jezik, karakteriše se nastankom krasti, beličastih naslaga i oteklina.
U odnosu na organizam u celini, kandidijaza može izazvati niz opštih simptoma i ukazati na postojanje infektivnog procesa u organizmu: osećaj umora, depresija, nedostatak snage, osetljivost prema hemijskim supstancama, nadutost, učestali zatvor i prolivaste stolice, pojava grčeva u stomaku, učestali kašalj, bol u grlu, sklonost ka prehladama i napadima astme.




Lečenje kandide

Pre svega, potrebno je lečiti ili odstraniti faktori koji do razvoja ove infekcije dovode. Lokalno lečenje se primenjuje kod oralne kandidijaze, kožne kandidijaze, zahvaćenih noktiju i vaginalne kandidijaze. Na promene se stavlja nistatin ili preparati imidazola, u zavisnosti od uzrokovača i težine bolesti.

Kod suvih promena, u pregibe se stavljaju puderi, oralno se stavljaju oralni gelovi i suspenzije, a kod kandidijaze vagine, lek se primenjuje u vidu vaginalete. Nistatin se stavlja 1 – 3 puta dnevno, a terapiju treba nastaviti 7 dana nakon što se infekcija umirila. Ukoliko su zahvaćeni prostori između prstiju, posebnu pažnju treba usmeriti ka održavanju lične higijene.

Ako lokalna terapija nije imala efekata, daje se oralna terapija: ketokonazol, itrakonazol ili flukonazol. Ketokonazol se sve ređe daje jer je naučno dokazano da dovodi do ozbiljnijeg oštećenja jetre. Za vaginalnu kandidijazu, daje se iflukonazol 5 dana ili itrakonazol u jednoj dozi od 400 miligrama. Kod hronične infekcije kandidom, upotrebljavaju se isti lekovi ali u dužem vremenskom periodu, duži niz godina.
Čajevi protiv kandide

Čajevi se mogu koristiti za otklanjanje simptoma kandidijaze, ukoliko je infekcija mala, čajevi mogu u potpunosti ukloniti infekciju.
Lekovito bilje protiv kandide se nalazi svuda oko nas, a pripremom čaja od njih, doprinosite opštem stanju organizma.
Čaj koji se često koristi u lečenju ove infekcije jeste čaj od žalfije. Ovim čajem, može se ispirati vagina, ali i koristiti oralno ukoliko se radi o infekciji digestivne cevi ovim parazitom.
U kombinaciji sa uljem čajevca, čaj od žalfije je nepogrešiv u uklanjanju simptoma kandidijaze vagine.

Šolja toplog čaja od kantariona doprinosi jačanju imuniteta i borbi protiv ove uporne infekcije. Čaj se priprema veoma lako: supenu kašiku kantariona ubacite u ključalu vodu, procedite i pijte do 3 puta dnevno.

Čajevi koji su odlični probiotici i utiču na zdravu bakterijsku floru jesu čaj od maslačka i čaj od koprive. Čaj od koprive, pored dejstva na dizanje imuniteta, utiče i na očuvanje nivoa bakra u krvi.

U poslednje vreme, svojom lekovitošću se izdvaja i čaj od bršljana, ovaj čaj je idealan za hronične infekcije.

Od prirodnih lekova, mogu se koristiti i ulje od jagorčevine, kefir, jogurt, ekstra devičansko maslinovo ulje i kurkuma.




izvor : http://kucnilekar.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar