Trnina – trnovita i vrlo ljekovita


Trnina raste po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovma šuma ili kao živa ograda.
Visoki grm, raširenih trnovitih grana, pun je bijelih cvjetića ugodnog mirisa, koji obeharaju u martu i u aprilu.



Plod je okrugao, tamnoplav, koštunjav, promjera oko 1 cm.
Ima trpak i kiseo okus, pa se zato jede tek nakon mraza.

U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C.
Bere se u doba cvjetanja, od marta do aprila, plod u jesen, kad ga je mraz omrazio, a korjen u proljeće i jesen.

Uzima se za jačanje krvi, osobito u slučaju kožnih bolesti, za bolesti pluća i dišnih organa,
protiv žutice i dizenterije, kao i kod bolova u želucu i probavnim organima.

Čaj od trnine:
1 supena kašika osušenog ili 7 supenih kašika svježeg cvijeta prelje se sa 2,5 dl ključale vode, prokuha 1 minutu, i poklopljno ostavi da stoji 10 minuta, pa procijedi.
Pije se 3-4 dana po jedna šolja dnevno i to gutljaj po gutljaj svaki sat.



Ako taj procijeđeni čaj prokuhamo sa 1 supenom kašikom meda, dobijemo lijek za upalu pluća i bronhija, koji omekšava sluz i olakšava iskašljavanje.
Piju se 2-3 šolje dnevno, svakih pola sata po jedna supena kašika.

Protiv osipa kod djece se daje 1 šolja tog čaja dnevno, tako da se količina razdjeli na četiri dijela.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar