10 razloga zašto su vam hladne ruke i noge, a nije cirkulacija


Mnogim ljudima su stalno hladne ruke i noge, a razlog za to nije uvek cirkulacija, već može biti neki od ovih poremećaja.

Stalno su vam hladne ruke ili noge? Ako mislite da je to zbog slabe cirkulacije, iznenadićete se koliko drugih razloga postoji. Saznajte šta sve može da bude uzrok ove pojave.



Rejnoov fenomen

Rejnoov sindrom je stanje koje uzrokuje da neki delovi tela, poput prstiju na rukama ili nogama, vrha nosa ili ušiju, postanu hladni ili da otupe na dodir zbog hladnoće ili zbog stresa. Male arterije koje snabdevaju kožu krvlju postaju sve uže, pa samim tim ograničavaju cirkulaciju krvi u pogođenim područjima. Tokom te epizode prsti pobele, pa poplave, jer vrlo malo ili nimalo krvi stiže u njih. Prsti su često hladni, otečeni, s trncima ili bole. Kako krv počinje da pristiže, prsti pocrvene. Za većinu slučajeva ovog sindroma ne zna se uzrok. Dobra vest je da je samo neprijatan, a ne i štetan. Promena načina života, kao na primer nošenje toplije odeće, nošenje rukavica kad je hladno, pa čak i kada uzimate hranu iz frižidera ili izbegavanje stresa, obično je dovoljna da se poremećaj izbegne.

Autoimuna bolest

Ponekad neki prikriveni razlozi uzrokuju simptome Rejnoovog sindroma. Lupus, autoimuni poremećaj gde imuni sistem napada sopstveno tkivo, sklerodermija, bolest koja vodi degenerativnim promenama i ožiljcima na koži, reumatoidni artritis, i drugi autoimuni poremećaji dovode do Rejnoovog fenomena. Obično kada je uzrok prikriven, postoje i drugi simptomi. Kada se dijagnostikuje glavni uzrok, on se može držati pod kontrolom.


Hipotireoza

Nije neuobičajeno da imate hladne ruke, ako imate problema sa štitnom žlezdom. Tiroida je termostat tela. Kada je ona manje aktivna, mnoge telesne funkcije se usporavaju i mogu se javiti simptomi kao što su umor, konstipacija, nagli dobitak kilaže i uvek prisutan osećaj hladnoće, uključujući i hladne ruke. Hipotireoza je uobičajena za žene i muškarce starije od pedeset godina.

Problemi s cirkulacijom

Većina ljudi misli da je nedovoljna cirkulacija glavni razlog hladnih ruku. Slaba cirkulacija javlja se kada je protok krvi bogate kiseonikom i hranljivim materijama smanjen, zbog slabog pumpanja srca, i drugih razloga (holesterolom zakrčeni krvni sudovi). Kada krv ne teče kroz organizam kako bi trebalo, osećate hladnoću u rukama i stopalima jer su ruke i stopala najdalje od srca.

Anemija

Anemija se javlja kada torganizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili je hemoglobin u krvi nizak. Rezultat anemije je smanjena snabdevenost tela kiseonikom što može da uzrokuje hladne ruke. Neki od razloga smanjenog gvožđa u krvi mogu biti da ne uzimate dovoljno gvožđa ishranom, gubitak krvi na primer zbog menstrualnog ciklusa, čira, gastrointestinalnog krvarenja, karcinoma ili probavnih poremećaja kao što su celijakija ili Kronova bolest. Uz hladne ruke, anemija može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, kratak dah i bledu kožu. U većini slučajeva anemija se lako leči unosom gvožđa.

Vitamin B12 kojeg ima u crvenom mesu, jajima, mleku i drugoj mlečnoj hrani važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina vodi smanjenju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Ovaj vitamin obično nedostaje vegetarijancima ili veganima, ali i ljudima starijim od 50 godina, jer im je smanjena sposobnost apsorpcije. Jednostavan test krvi može da otkrije da li je nedostatak B12 vitamina krivac za hladne ruke. Ako vašem organizmu nedostaje vitamin B12, u ishranu dodajte razne multivitaminske dodatke i simptomi će nestati za koju nedelju.

Nizak krvni pritisak

Nizak pritisak javlja se zbog niza razloga uključujući i dehidraciju, gubitak krvi, određene lekove i endokrine poremećaje. Kad je krvni pritisak nizak, krvni sudovi usmeravaju krv iz ekstremiteta u vitalne organe ostavljajući prste hladnim. Ako imate nizak pritisak praćen vrtoglavicom, umorom, mučninom i osećajem slabosti, obavezno na to upozorite svog lekara.

Stres

Stres je uzročnik brojnih problema u našem telu, pa tako ni problemi s rukama nisu izuzetak. Ako ste izloženi hroničnom stresu ili teskobi, luči se adrenalin koji steže krvne sudove u ekstremitetima što dovodi do pojave hladnih ruku i nogu.

Lekovi

Neki lekovi mogu da uzrokuju hladne ruke. Postoji puno lekova koji stežu krvne sudove, posebno arterije, a kada se to dogodi, rezultat je Rejnoov sindrom. Neki od ovih lekova su beta blokatori prepisani za regulisanje krvnog pritiska, neki lekovi za karcinom, lekovi za migrenu i kapi za nos.



Pušenje

Ako nemate dovoljno dobar razlog da prestanete da pušite, ovo je jedan od njih. Nikotin iz cigareta uzrokuje stezanje krvnih sudova, a vodi i nastajanju naslaga na njima, pa je smanjena prohodnost i protok krvi u ekstremitete.

Piše: telegraf.rs
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar