Ricinusovo ulje kao lek, prirodno lečenje


Iako je biljka ricinus proglašena jednom od najotrovnijih, ricinusovo ulje je neverovatno lekovito. Još od davnina poznato je kao ulje za kožu i rast kose, a korišteno je i kao laksativ. Koristilo se i za izbeljivanje beloočnica, kao i za ukljanjanje parazita. Ono što je lekovito u ricinusovom ulju je ricinoleična kiselina, koja je veoma delotvorna protiv parazita, gljivica, infekcija, parazita. U današnje vreme poznato je da ricinusovo ulje ima nebrojeno mnogo pozitivnih svojstava. Osim toga, veoma je povoljno i može se naći u svakoj apoteci.



Ricinusovo ulje kao lek

Lek protiv zatvora

Ricinusovo ulje veoma je korisno kao lek protiv zatvora. Preporučljivo je popiti pola kašike ili celu uveče pre spavanja, najbolje pomešano sa sokom zbog neugodnog ukusa.
Ulje se često koristi u oblozima, pošto ima snažno delovanje na cirkulaciju. Za ozbiljne tegobe potrebno je stavljati obloge 4 puta nedeljno tokom mesec dana, ali učestalost ponavaljanja zavisi od bolova i oboljenja. Potrebno je uljem natopiti gazu i staviti je na kritično mesto. Zalepiti plastičnom trakom, a preko staviti termofor. Zatim omotati peškirom i držati sat vremena. Obloge treba stavljati na donji deo stomaka kada su u pitanju problemi s varenjem, ciste na jajnicima, miomi, menstrualni bolovi i benigni tumori. U području jetre oblozi će pomoći čišćenju jetre.

Masaža ricinusovim uljem veoma je delotvorno kod natečenih grudi, raka dojke i problema izazvanih dojenjem. Takođe, masiranje deluje i kod artritisa, reumatizma, prehlade i bronhitisa.

Problemi sa bradavicama na koži uspešno se rešavaju trljanjem ricinusovim uljem. Trljati bradavice 10-15 minuta svaki dan dok ne otpadnu.
Ricinusovo ulje uklanja bubuljice i mitesere, a i čisti i hidratizuje kožu.

Zbog svojih hidratantnih svojstava, sjajno je za negu suve kože i kose.

Podstiče stvaranje kolagena i elastina što je odlično za negu starije kože jer umanjuje pojavu bora. Takođe, koristi se i pritiv strija i ekcema na koži, kao i opekotina i posekotina.

Ricinusovo ulje za kosu

Još od antičke Grčke i Egipta, ricinusovo ulje se koristilo za probleme sa kosom. Ricinusovo ulje na kosu deluje tako što je hidrira, ulazi u samu unutrašnjost korena dlake i hrani je potrebnim mineralima i ostalim neophodnim materijama. Koristi se za rast kose, podstiče rast čak i onde gde nije bilo dlake. Najbolje ga je stavljati na vlažnu kosu, nemojte preterivati sa količinom i utrljavajte ga u koren kose. Nakon toga stavite plastičnu kesu preko kose, obmotajte je toplim peškirom i pustite dva časa. Zatim operite kosu od ulja.

Sredstvo za uklanjanje šminke



Ovo ulje sjajno je sredstvo za uklanjanje šminke, ali treba ga prilagoditi tipu kože. Za masnu kožu odrstranjivač šminke pripremiti od 30% ricinusovog ulja i 70% suncokretovog ulja. Za normalnu kožu dovoljno je 20% ricinusovog i 80% suncokretovog ulja, dok suva koža traži 90% maslinovog ulja i 10% ricinusovog. Ovako pripremljen preparat je povoljan, a učiniće kožu savršenom.
Osim na kožu, ricinusovo ulje sjajno deluje na rast trepavica, kose i obrva. Osim toga, potiče rast noktiju, sprečava opadanje kose i uklanja perut.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar