Tamjan lekovita svojstva

Tamjan se u hrišćanstvu koristi tradicionalno tokom verskih obreda, u cilju duhovnog i telesnog pročišćenja. Da li ste znali da tamjan poseduje i lekovita svojstva i medicinski značaj za ljudsku populaciju ? Utvrđeno je da tamjan poseduje antiseptičko, adstrigentno, dezinfekciono svojstvo. Tamjan se pokazao i kao dobar diuretik, tonik, sedativ. Pomaže u stanjima kao što su astma, bronhitis, zapušen nos, kod iskašljavanja, loše probave, naduna i reguliše menstrualni ciklus kod žena.

Tamjan u kulturi naroda

Drevne civilizacije su znale za prirodno lekovito delovanje tamjana još od pre 5 000 godina. Prvenstveno se koristio kao skupocena, aromatična smola u aromaterapiji i pravljenju parfema i mirisa. Samo plemićke porodice su imale primat u posedovanju drveća od čije smole se dobija tamjan.

Pored kozmetiče koristi, tamjan se koristio i u verskim i obrednim radnjama. Egipćani su ga koristili za balsamovanje, pa je tamjan pronađen i u grobnici faraona Tutankamona. Grci su tamjan koristili kao protivotrov, dok su ga Kinezi koristili u spravljanju lekovitih pripravaka. Arapski narodi su koristili njegova dezinfekciona svojstva u lečenju rana, protiv upala, i kao sedativ. U Arabiji se tamjan naziva Luban, što znači belo ili krem. Zbog toga se danas tamjan u arapskim zemljama prodaje kao “ olibanum“.

U indijskoj drevnoj medicini ( Ajruveda ) tamjan se koristio stotinama godina unazad za lečenje artritisa, zarastanje rana, kod žena u regulisanju ciklusa i za pročišćenje prostora od loših energija.

Kao i danas, nekada su hrišćanske tradicije, koristile tamjan kao deo verskih obreda, u kojima se tamjan palio i njegovim dimom, pročišćavao prostor. U Evropi se tamjan raširio tokom krstaških ratova, tokom XII veka, pa je poreklo reči tamjan francuskog porekla što znači “ čisti miris “.
Kako se dobija tamjan?

Tamjan je smola koja se stvara iz stabala drveća iz porodice Bosvellia, koja ima oko 20 poznatih vrsta. Drveće iz porodice Bosvelia raste u prirodnim uslovima, na suvim, krečnjačkim područjima, na sušnim terenima, gde nema puno vlage. To su predeli zapadne Afrike, Arabija, zatim Indija, Madagaskar, Somalija, Oman, Kenija.

Smola sa stabala drveća se bere dva puta godišnje, od januara do marta i od avgusta do oktobra. Smola koja se skuplja, mora biti neprozirno bela, mlečno bela tečnost koja je lepljiva ili poluprovidna sa nijansama limun žute boje.

Izuzetak je vrsta B. Frereana koja daje smolu prozirnog izgleda sa nijansama zlatno žute boje, i koristi se za žvakanje, jer ima sladak miris. Međutim, ova vrsta nema terapeutska svojstva. Druga vrsta koja raste u Indiji je B. Serrata, ima zlatnu do zlatno braon boju smole i uz vrstu B. Carterii, se koristi zbog svojih terapeutskih svojstava. Vrsta B. Papyrifera je deset puta snažnija u odnosu na druge vrste iz familije Bosvellia. Ona raste na tlu Etiopije i Somalije i u Jemenu i Omanu.

Pored arapskih i indijskih vrsta, i od Norveške smrče se dobija tamjan, ali je on manje vredan i ne poseduje terapeutska svojstva.

Kora drveća iz roda Bosvellia produkuje aromatičnu smolu, koja može sama da poteče iz drveta ili se ono mehanički zarezuje. Zbog toga postoji interni naziv kod Indijaca – suze tamjana.
Osobine tamjana

Očvrsla smola je beličaste, beličasto žute do zelenkaste boje, zavisno od kog drveta iz roda Bosvelia potiče. Tamjan poseduje prijatan, sladak miris, koji podseća pomalo na kamfor. Kada se kuglice osušenog tamjana protrljaju zajedno u ruci, oslobađa se malo praha.
Ulje tamjana – način dobijanja i hemijske osobine

Eterično ulje tamjana se dobija destilacijom putem vodene pare ili CO2 iz osušene smole tamjana. Osnovni hemijski sastav ulja od tamjana je :

– smola ( 65% )

– eterično ulje ( 6% )

– rastvorljiva guma ( 20%)

– basorin ( 6 – 8 % )

– ostale materije ( 2-4% )

– alkohol ( olibanol )

– bosvelična kiselina

U sastav eteričnog ulja tamjana ulaze i monoterpeni, seskviterpeni, monoterpeni i ketoni. Terpeni su aromatične materije koje daju tamjanu karakterističan miris. Monoterpeni su zaduženi za eliminaciju toksina iz bubrega i jetre, deluju antiseptički, antibakterijski i stimulišu iskašljavanje. Seskviterpeni stimulišu nervne centre u mozgu, deluju na moždanu cirkulaciju i izazivaju sedativni efekat.

Bosvelična kiselina iz tamjana je ujedno i najvažnija hemijska komponenta sa terapeutskim efektima kod artritisa, osteoartritisa i reumatoidnog artritsa. Ova kiselina u interakciji sa proteinima koji se oslobađaju tokom upalnih procesa, naročito sa enzimom koji je odgovoran za sintezu prostaglandina, blokira njegovo izlučivanje u krvotok i time reguliše pojavu upale i bola. Zbog toga bosvelična kiselina iz tamjana danas sve više uzima pozornost u medicnini kao prirodna, neškodljiva alternativa za nesteroidne antiinflamatorne lekove koji se koriste kod stanja artritisa i osteoartritisa.
Lekovita svojstva tamjana, zdravstvene koristi i primena tamjana u lečenju

Tamjan poseduje brojne zdravstvene koristi po organizam. Deluje na poboljšanje imunog statusa organizma, kao antiseptik, tonik, digestiv, diuretik, sedativ. Pored lekovitih delovanja na organizam , tamjan se upotrebljava i u kozmetici i parfimeriji, kao i u aromaterapiji za masažu.

    Respiratorni sistem – tamjan deluje tako što smiruje simptome bronhitisa, smanjuje pojavu asmatičnih napada, pomaže u iskašljavanju i prohodnosti disajnih puteva, jer razređuje gustu bronhijalnu sluz. Posedovanje antinflamatornih i aseptičnih osobina, tamjan utiče na poboljšanje imunog sistema organizma, olakšava bol, glavobolje, zubobolju i snižava povišenu temperaturu nastalu usled prehlade. Inhalacija sa tamjanom : pet do šest kapi ulja tamjana staviti u činiju sa toplom vodom, nagnuti se preko posude, staviti peškir preko glave ( pokriti se ) i udisatti isparenja najmanje 5 minuta. Za lečenje kašlja, potrebno je u čašu tople vode rastvoriti prah od tamjana, promešati i popiti. Ova mešavina pomaže kod vlažnog kašlja i guste sluzi.

    Digestivni sistem – ukoliko patite od nadimanja posle jela, loše probave, lenjih creva, probajte da primenite tamjan. Tamjan deluje tako što pojačava lučenje sokova za varenje, utiče na muskulaturu creva, pojačava perilstatiku i omogućava pražnjenje. Tamjan se može koristiti umesto antacida.

    Adstrigentno svojstvo tamjana – svojstvo tamjana da “steže“ se može iskoristiti kod pojave bora, jer zateže kožu, utiče na tonus crevne muskulature, zategnutost stomačnih mišića. Jača desni, koren dlake, prevenira stvaranje karijesa i opadanja kose. Tamjan deluje i kao koagulant, pa pomaže u zaustavljanju krvarenja kod posekotina i rana. Preporučuje se i kao lokalni tretman za ganglion ciste ( cistične tumore na šaci ).

    Ožiljci, strije, bore – ulje tamjana regeneriše čelije kože i pomaže da se održi zategnutost i zdrav izgled kože. Pomoću tamjan ulja se mogu eliminisati ožiljci od rana, izblediti strije nakon trudnoće ili porođaja, ukloniti pege na licu od sunca, sitne bore oko očiju i usta. Može se dodavati kremama za lice ili telo, ili se mešati sa drugim uljima ( bademovo, kokosovo ulje ). Efikasnost je pokazao i u tretmanu akni i bubuljica. Nanosi se spolja po jedna do dve kapi ulja tamjana na delove kože sa aknama.

    Diuretik – prirodna neškodljiva alternativa sintetskim diureticima je tamjan. On potpomaže diurezu, elimiše vodu iz organizma, održava nivo Na i K, mokraćne kiseline. Elimiše toksine iz tela, pa posledično utiče na smanjenje krvnog pritiska. Ulje tamjana je neškodljivo i bezbedno za korišćenje kao diuretik. Nije pokazalo neželjene efekte. Za izbacivanje kamena iz bubrega koristite sledeći recept : svaki dan uzeti po 1 mali grumen tamjana uz malo mlake vode, sa dodatkom limuna i 1 kašike maslinovog ulja. Sve što je potrebno je da se prvo proguta kuglica tamjana sa vodom, zatim odmah nakon toga popiti i kašiku maslinovog ulja i popiti ostatak vode sa limunom. To se radi ujutru, na prazan stomak, pola sata pre jela. Ovaj tretman za izbacivanje kamena iz bubrega, sprovoditi 3 nedelje, pa nakon toga napraviti pauzu od nedelju dana i ponovo ponoviti ceo tretman. Tamjan se ne sme žvakati, jer može da uništi zubnu gleđ ! Samo progutati i ne zadržavati ga u ustima.

    Uticaj na menstruaciju – tamjan može da odloži menstruaciju, ili da smanji menstrualne bolove, mučninu, glavobolju, promenu raspoloženja, simptome koji nastaju kao propratni deo predmenstrualnog sindroma. Ulje tamjana reguliše proizvodnju hormona estrogena, i prevenira pojavu nastanka tumora na materici tokom menopauze. Za menstrualne grčeve primeniti sledeći recept : u toplu kupku nakapati 8-10 kapi ulja tamjana. Opustiti se u vodi, dok bolovi ne prođu. Sa uljem od tamjana se može masirati i stomak kod bolnih menstruacija.

    Stres i anksioznost – tamjan poseduje sedativna svojstva, pa deluje kod stanja napetosti nervoze. Služi za opuštanje, relaksaciju, osećaj mira i produhovljenosti. U ovom slučaju se može koristiti tamjan u komadićima, koji se zapali ili se ulje od tamjana stavi u evaporator kako bi isparavao.

    Za rane – da bi rane brže zarastale i bile zaštićene od dalje infekcije, koristiti dezinfekciono svojstvo tamjana. Može se koristiti kao ulje tamjana ili se meša sa kremama. Pored rana, delotvorno je i kod čireva i posekotina. Može se koristiti kombinacija ulje tamjana i ulja od lavande za spoljno tretiranje.

    Artritis i reuma – tamjan deluje antinflamatorno i aseptički. Oslobađa od bola i oticanja zglobova, ako se pomeša sa drugim baznim uljem ili melemom, i dobro utrlja spolja, najbolje uveče pred spavanje.

    Tamjan i rak – nova istraživanja su 2011. godine objavila u stručnom časopisu rezultate delovanja tamjana na tumorske ćelije. Kliničko ispitivanje je sprovedeno na 44 pacijenta, koji su imali edem mozga. Kod 60 % pacijenata, uočeno je 75%-no smanjenje cerebralnog otoka kod pacijenata koji su tretirani sa 4200mg tamjana na dan. Zbog toga su dobijeni rezultati samo pomak ka upotrebi tamjana kao alternativnog leka u lečenju ljudi obolelih od raka mozga, na uštrb primene steroida i zračenja.

Druga teorija o delovanju tamjana na rak, potiče od njegovog imunostimulativnog delovanja na organizam. Tamjan pojačava produkciju ćelija bele krvne loze ( limfocita ), ublažava upale i drži bolest na odstojanju. Ovakvim delovanjem na imuni sistem, tamjan se može smatrati prirodnim preventivnim sredstvom u borbi protiv nastanka tumora.

    Delovanje na autoimune bolesti – tamjan se efikasno već godinama koristi u lečenju bronhijalne astme, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa i ulceroznog kolitisa.

    Aromaterapija – ulje tamjana se koristi u kombinaciji sa drugim uljima za relaks masažu i opuštanje. Isto tako, ulje tamjana u količini od 5-6 kapi se stavi u evaporator koji izbacuje uljane čestice tamjana u vazduh. To pomaže u opuštanju, meditaciji i posle toga, telo će se osećati dosta mirnije i neće biti napeto.





Neželjena dejstva i nuspojave kod primene tamjana

Tamjan nije pokazao nikakve štetne posledice po organizam niti značajne nuspojave. Treba imati u vidu da se tamjan ni kao smola ni kao ulje ne uzima oralnim putem, bez prethodne konsultacije sa doktorom, homeopatom ili aromaterapeutom, jer može izazvati mučninu i bolove u stomaku prolaznog karaktera.

Trudnice i dojilje, kao ni mala deca ne treba da upotrebljavaju tamjan, ni u obliku smole ni kao ulje od tamjana.

Kod pojedinaca se može javiti pojava promena na koži ili alergije, ukoliko se ulje tamjana nanese direktno na kožu, po prvi put. U ovom slučaju je neophodno prvo uraditi “ flaster test “ tako što se jedna kap ulja tamjana pomeša sa pola kašičice baznog ulja i nanese na deo kože. Ukoliko se pojavi nadražaj, u obliku ospe, crvenila, svraba i alergije, prekinuti sa primenom.

Kada se ulje tamjana koristi za spoljnu upotrebu, potrebno je da se prethodno razblaži sa vodom ili drugim uljem. ( citrusna ulja, bergamot, lavanda, sandalovina )

Izbegavati kontakt sa očima i sluzokožama.

* Gde kupiti ulje od tamjana ? Kao organski, sertifikovani proizvod, kao 100% čisto ulje tamjana, bez primesa i konzervansa, sa zemljom porekla

( Indija ), možete nabaviti u radnjama zdrave hrane, u originalnom pakovanju.



izvor : http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar