Napravite čudesnu mast od nevena uz ovaj recept

Ako brinite o svom i zdravlju svojih najbližih, ovu mast obavezno morate imati u svojoj kući. Nezamjenljiva je! Mast od nevena, pripremljena po ovom receptu je univerzalna. Koristi se kao lijek i u kozmetičke svrhe. Mnogima je poznato da mast od nevena posjeduje antiseptička, antibakterijska i regenerativna svojstva. Ovu mast odlično podnose djeca, te se koristi protiv osipa, ojeda i dermatitisa. Za dojilje je spas za liječenje ispucalih bradavica.
mast od nevena

Ova mast pomaže kod posjekotina, opeklina, ugriza insekata, gljivičnih oboljenja. Štoviše, odlično se bori s kožnim upalama, ekcemom, ožiljcima, proširenim venama koje stvaraju vensku mrežu. Vrlo je učinkovita za masnu kožu lica, i akne – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore.





Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi. Postoje različiti recepti zapripremu masti od nevena. Predlažem vam recept, po kom ja pripremam ovu mast. Pokazao se kao izuzetno dobar i ova mast je postala gotovo nezamjenjiva u mojoj kući. Priprema se stvarno brzo i jednostavno, sa samo dva sastojka.

Prirodni recept za mast od nevena

Za pripremu masti biće potrebno:

– 10 grama pčelinjeg voska
– 120 ml ulja od nevena
– 2 šerpice

Pčelinji vosak preporučujem kupiti kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim ljekarnama. Inače, za pripremu masti, koristim domaće ulje od nevena.

Ulje sastavljamo s voskom i stavimo u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru.

Smjesu je potrebno stalno miješati do potpunog otapanja voska. Kad smjesa postane homogena kapnite je na površinu stola i ohladiti. Mast je spremna, ako ima konzistenciju kreme. Ako je mast pregusta, dodajte još ulja, ako je rijetka – voska. Mast preručujemo u čistu staklenu teglicu i pustimo da se ohladi. Poslije zatvaramo poklopcem i čuvamo u hladnjaku. Rok trajanja godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.




Izvor:uspesnazena.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar